Små medel

Maken fick tidningen “Kloka hem” av en vän igår när vi hade födelsedagskalas här hemma. Jag satt och bläddrade i den nu på morgonen (läs: sena förmiddagen) och fastnade i ett uppslag om att argumentera för att välja ekologisk mat när man handlar.

Jag håller absolut med om att det är något som bör prioriteras i de svenska hushållen (eller för den delen hela världen). Andra saker som jag tycker är viktiga att fokusera på i sammanhanget är att välja svenskproducerat i möjligaste mån, handla efter säsong som ju blir en rak följd av att välja svenskt samt att ta vara på den mat som man släpar hem! Den vanligaste siffran folk brukar slänga sig med är att 1/3 av maten vi köper hem blir sopor. Jag vet inte om potatis- och bananskal räknas in i detta men oavsett är det otroliga mängder.

Att vara sin egen producent är däremot något jag tycker glömts bort i hela ekomatdebatten. Dels värdet i att laga maten från grunden så att man i större utsträckning vet vad som finns i den och dels att rent faktiskt stå för en större del av den faktiska produktionen av maten. Det finns några eldsjälar här och var som startar Urban Farming och dylikt. Det finns en och annan villaträdgård med trädgårdsland.

Men fortfarande tycker jag att det känns skrämmande vanligt att höra människor säga att de inte gillar den äppelsort som växer i trädgården så de köper importerade Granny Smith istället. Ta några timmar och gör paj, mos och marmelad. Det går fort och med ett träd är man sedan självförsörjande på dessa produkter ett bra tag framöver.

Äppelmarmelad:
Äpplen
Socker
Kanel
Hackade valnötter

Koka ihop efter tycke och smak, jag vill ha det sött och ganska klibbigt så jag tar mycket socker och kokar länge. Häll upp på tomma små burkar och förvara svalt, i kyl efter öppnande.

Lite här och var finns villaområden med små hus byggda på 1920-talet som kallas egnahemshus. Deras trädgårdar var tänkta att rymma en köksträdgård och något fruktträd. Det var liksom själva tanken med områdena, att människor skulle få bygga sig ett hus och leva på vad trädgården gav. Numera ser man mest gräsmattor och fruktträden är ofta vildvuxna och misskötta.

Även kött och ägg går att producera i en vanlig villa- eller radhusträdgård. Ett par höns tar varken mycket plats eller energi och värper under årets ljusa delar. Ett klart plus i sammanhanget är att man vet hur hönorna har det – att de har det bra och är lyckliga.

För den som är lite mer hard core och pallar med hemslakt är kaninen en fantastisk grovfoderomvandlare som kan bo ute året om. En hona kan ge mellan fem och fyrtio kilo kött per år, plus fantastisk gödning i pelletsform. Förr var det vanligt att man höll kaniner för köttets skull och jag tycker faktiskt det är synd att det inte är ett “vanligt” kött längre då det för att vara kött är rätt klimatsmart.

Den mat du själv producerar värderar du högre och förmodligen går mindre till spillo. Du kan själv bestämma vilken gödning och vilka bekämpningsmedel du vill använda (och det är du och inte plantagearbetare som får ta de negativa konsekvenser som följer om du väljer gifter) och frakten är minimal. Att odla i liten skada ger bättre skydd mot skadedjur och sjukdomar samt ger utrymme för biologisk mångfald.

Att göra en liten skillnad på sitt eget klimatavtryck kräver rätt små medel. Ta mer ansvar för din mat. Lite i alla fall.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s